Małopolski Zarząd Wojewódzki PKPS uczestniczy w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020r.
(FEAD)

Program współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Ogólnym celem Podprogramu 2020 jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach działań towarzyszących.

Podprogramu FEAD 2020 rozpoczął się w styczniu 2021 r.

Podczas realizacji podprogramu FEAD 2020 w naszych jednostkach podstawowych planujemy rozprowadzić 542 187,60 kg żywności.

Artykuły spożywcze będą przekazywane potrzebującym w formie paczki żywnościowej. Według definicji na paczkę żywnościową składają się co najmniej trzy artykuły spożywcze z różnych grup towarowych wydawane jednorazowo, wchodzące w skład zestawu w Podprogramie 2020.

Artykuły spożywcze rozprowadzane w Podprogramie 2020:

  1. Groszek z marchewką 3,20 kg.
  2. Koncentrat pomidorowy 1,12 kg.
  3. Buraczki wiórki 1,40 kg.
  4. Powidła śliwkowe 1,50 kg.
  5. Mus jabłkowy 1,44 kg.
  6. Fasolka po bretońsku 1,50 kg.
  7. Makaron jajeczny świderki 5,00 kg.
  8. Płatki owsiane 1,00 kg.
  9. Ryż biały 2,00 kg.
  10. Kasza jęczmienna 1,50 kg.
  11. Herbatniki maślane 0,40 kg.
  12. Mleko UHT 7 l.
  13. Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,60 kg.
  14. Szynka drobiowa 2,40 kg.
  15. Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg.
  16. Pasztet drobiowy 0,32 kg.
  17. Filet z makreli w oleju 1,19 kg.
  18. Cukier biały 4,00 kg.
  19. Miód nektarowy wielokwiatowy 0,50 kg.
  20. Olej rzepakowy 4 l
  21. Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,60 kg.

Artykuły te będą dostarczane przez producentów do naszego Magazynu Centralnego w Krakowie ul. Kamienna 10, a następnie przekazywane do naszych jednostek podstawowych, które przekazują  je ostatecznym odbiorcom. (Adresy magazynów i telefony kontaktowe znajdują się w nasze OPL)

Rozprowadzeniu tych artykułów będą towarzyszyć następujące działania:

Wyżej wymienione działania mają na celu:

 Działania towarzyszące finansowane są Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Harmonogram zrealizowanych działań towarzyszących w Podprogramie 2020

 Miejsce:  Temat:  Data:  Ilość działań:
 Kraków, Osiedle Zielone 8 „Jak zmiana stylu życia i dieta wpływa na zdrowie” 2.02.2021r. 1
Nowy Targ, ul. Kościuszki 8

 

Bochnia, ul. Kolejowa 5

„Techniki prawidłowego przyrządzania posiłków cz 1- przygotowanie produktów- potrawy na zimno, gotowanie”

Warsztaty edukacji ekonomicznej- nauka tworzenia i realizacji budżetu domowego

2,3,9,10.02.2021r.

4.03.2021r.

 

2,12,16.02.2021r

4

1

 

3

 Kraków, Osiedle Zielone 8 „Jak bezpiecznie przechowywać żywność i robić zakupy” 18.02.2021r. 1
 Kraków, Osiedle Zielone 8

Nowy Targ, ul. Kościuszki 8

 

Kraków, ul. Sienkiewicza 2a

Kraków, ul. Sienkiewicza 2a

„Dieta, a odporność, jakie produkty jeść”

„Techniki prawidłowego przyrządzania posiłków cz. II obróbka kulinarna- potrawy na parze, smażenie, duszenie”

„Prawidłowe odżywianie kluczem do sukcesu”

„Działania ograniczające marnowanie żywności”

4.03.2021r.

5,9,10.03.2021r.

 

5.03.2021r.

12.03.2021r.

1

3

 

1

1

 Bochnia, ul. Kolejowa 5 Warsztaty edukacji ekonomicznej- nauka tworzenia i realizacji budżetu domowego 14,16.03.2021r. 2
Mszana Dolna, ul. Starowiejska 2

Mszana Dolna, ul. Starowiejska 2

„Działania ograniczające marnotrawienie żywności”

„Prawidłowe odżywianie kluczem do sukcesu”

22.03.2021r.

 

22.03.2021r.

1

 

1

 Bochnia, ul. Kolejowa 5 Edukacja z zakresu zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawstwu żywności 23.03.2021r. 1
Kraków, Osiedle Zielone 8

Trzebinia, Rynek 19

 

Trzebinia, Rynek 19

„Majowe produkty- jakie wybierać i dlaczego”

„Racjonalne wykorzystanie produktów z FEAD”

„Prawidłowe układanie jadłospisu dziennego w chorobach cukrzycy”

22.04.2021r.

26.04.2021r.

 

26.04.2021r.

1

1

 

1

Tarnów, ul. Rogoyskiego 2

Wadowice, ul. Mickiewicza 26

 „Edukacja ekonomiczna- planowanie budżetu domowego”

„Właściwe i pełne wykorzystanie artykułów spożywczych otrzymanych z Programu. Walka z marnotrawstwem żywności”

27,28.04.2021r.

 

28.04.2021r.

2

 

1

Tarnów, ul. Rogoyskiego 2

 

Nowy Targ, ul. Kościuszki 8

„Jak nie marnować resztek jedzenia”

„Techniki prawidłowego przyrządzania posiłków cz. II- obróbka kulinarna potrawy na parze, smażenie, duszenie”

27,28.04.2021r.

 

4,5.05.2021r.

2

 

2

Kraków, Osiedla Zielone 8

Kraków, ul. Sienkiewicza 2a

 

 

Nowy Targ, ul. Kościuszki 8

„Warzywa i owoce w diecie”

„Wiosenne oczyszczanie organizmu”

„Techniki prawidłowego przyrządzania posiłków cz. III- obróbka kulinarna pieczenie, grillowanie, wykorzystanie mikrofalówki- sposoby podania posiłków”

6.05.2021r.

7.05.2021r.

 

 

10,11,12.05.2021r.

1

1

 

 

3

Tarnów, ul. Rogoyskiego 2

Tarnów, ul. Rogoyskiego 2

 

Kraków, Osiedle Zielone 8

Edukacja ekonomiczna- planowanie budżetu domowego

„Jak nie marnować resztek jedzenia”

 

„Błędy żywieniowe- czego i dlaczego unikać”

11,12,18,19,25,26.

05.2021r.

11,12,18,19,25,26.

05.2021r.

18.05.2021r.

6

 

6

 

1

Bochnia, ul. Kolejowa 5

Kraków, ul. Sienkiewicza 2a

Warsztaty dietetyczne w zakresie promocji zdrowego odżywiania

„Zapobieganie anemii z niedoboru żelaza”

18,19.05.2021r.

21.05.2021r.

2

1

Nowy Targ, ul. Kościuszki 8 „Techniki prawidłowego przyrządzania posiłków cz. III- obróbka kulinarna pieczenie, grillowanie, wykorzystanie mikrofalówki- sposoby podania posiłków” 17,18.06.2021r. 2
Kraków, Osiedle Zielone 8 „Dieta na wakacje” 22.06.2021r. 1
Tarnów, ul. Rogoyskiego 2 „Planowanie budżetu domowego” 22,23.06.2021r. 2
Tarnów, ul. Rogoyskiego 2 „Jak nie marnować resztek jedzenia” 22,23.06.2021r. 2
Trzebinia, Rynek 19 „Działania ograniczające marnowanie żywności” 23.06.2021r. 1
Trzebinia, Rynek 19 „Profilaktyka odżywiania w chorobach nerek” 23.06.2021r. 1
Kraków, ul. Sienkiewicza 2a „Zalecenia żywieniowe w chorobach nerek” 24.06.2021r. 1
Kraków, ul. Sienkiewicza 2a „Zasady prawidłowego odżywiania w miażdżycy” 29.06.2021r. 1
Kraków, Osiedle Zielone 8  „Jak prawidłowo nawadniać organizm”  8.07.2021r.  1
Kraków, Osiedle Zielone 8  „Przyprawy w diecie”  22.07.2021r.  1
Trzebinia, Rynek 19 „Zasady prawidłowego odżywiania w miażdżycy”  09.08.2021r.  1
 Trzebinia, Rynek 19 „Dieta DASH w walce z nadciśnieniem” 09.08.2021r. 1
 Kraków, Osiedle Zielone  „Dieta, a odporność- co jeść?”  26.08.2021r.  1

 

Program realizowany jest w ścisłej współpracy z Ośrodkami Pomocy Społecznej, które kierują do nas osoby zakwalifikowane do udziału w programie.

Pomocą żywnościową w ramach tego programu objęte są osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 1.542,20 zł, dla osoby samotnie gospodarującej i 1.161,60 zł dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa udzielana przez PKPS najbiedniejszym ma zapobiegać ich degradacji biologicznej i społecznej.

W sprawach spornych i niejasnych można kontaktować się z Małopolskim Zarządem Wojewódzkim PKPS: Tel: 12/623-28-67 e-mail: biuro@pkps.krakow.pl
lub z biurem Rady Naczelnej PKPS tel: 22/622 64 36 e-mail: rada.naczelna@pkps.org.pl a także z instytucji zarządzającej tj. Ministerstwem Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

 

Informujemy ponadto, że: w ramach Podprogramu FEAD 2014 r.rozprowadziliśmy 112.890,0 kg żywności , skorzystało z niego 9.096 osób
w ramach Podprogramu FEAD 2015 rozdzielono w ramach małopolskich struktur PKPS 739.403,24 kg żywności,
z pomocy skorzystało 11.113 osób, w ramach Podprogramu FEAD 2016 rozprowadziliśmy 390.281,2 kg żywności, z pomocy skorzystało 9.432 osób.
Przy rozprowadzaniu żywności prowadzono działania towarzyszące – uczestniczyło w nich  965 osób. W Programie FEAD 2017 rozprowadziliśmy 511.685, 40 kg żywności, skorzystało z niego 10.859 osób. W Programie FEAD 2018 rozprowadziliśmy 466 876,40 kg żywności, skorzystało z niego 11.228 osób. W Programie FEAD 2019 rozprowadziliśmy 542 234 kg żywności, skorzystało z niego 10.078 osób.

POPZ-logotypy_mini



Aktualności