Program współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
Nadrzędną zasadą jest przeciwdziałanie jakimkolwiek działaniom narażającym osoby najbardziej potrzebujące na stygmatyzację. Zapobieganie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne.
FEPŻ Podprogram 2023
Artykuły spożywcze będą przekazywane potrzebującym w formie paczki żywnościowej.
Artykuły spożywcze zaplanowane do rozprowadzenia w Podprogramie 2023:
– Artykuły warzywne i owocowe
1) Groszek z marchewką 1,60 kg,
2) Dżem truskawkowy 1,20 kg,
– Artykuły skrobiowe
3) Makaron jajeczny świderki 2,50 kg
4) Mąka pszenna 4 kg
5) Kasza jęczmienna 1,50 kg
6) Płatki owsiane 1 kg
7) Herbatniki maślane 0,60 kg
8) Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg
– Artykuły mleczne
9) Mleko UHT 6 l
10) Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
– Artykuły mięsne
11) Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg
12) Szynka drobiowa 1,20 kg
13) Pasztet wieprzowy 0,48 kg
14) Szprot w oleju 0,68 kg
– Cukier
15) Cukier biały 4 kg
– Tłuszcze
16) Olej rzepakowy 4 l.
– Dania gotowe
17) Fasolka po bretońsku 1,50 kg
Artykuły te będą dostarczane przez producentów do naszego Magazynu Centralnego w Krakowie ul. Kamienna 10, a następnie przekazywane do naszych jednostek podstawowych, które przekażą je ostatecznym odbiorcom. (Adresy magazynów i telefony kontaktowe znajdują się w nasze OPL)
Wyżej wymienione działania mają na celu:
Działania towarzyszące finansowane są z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Harmonogram zrealizowanych działań towarzyszących w Podprogramie 2023
Miejsce: | Temat: | Data: | Ilość działań: |
Zarząd Rejonowy Kraków Śródmieście ul. Sienkiewicza 2 a 30-033 Kraków | „Zapobieganie marnowaniu żywności” – – Warsztaty | 21.06.2024r. | 1 |
Zarząd Miejski Bochnia ul.Kolejowa 5a 32-700 Bochnia | „Tworzenie i realizacja budżetu domowego” – – Warsztaty Edukacji Ekonomicznej | 27.06.2024r. | 1 |
Zarząd Rejonowy Tarnów ul. Rogoyskiego 2 33-100 Tarnów | „Zarządzanie budżetem domowym” – – Warsztaty | 27.06.2024r. | 2 |
Zarząd Rejonowy Kraków Nowa Huta os. Zielone 8 31-568 Kraków | „Nawadnianie w lecie” – – Warsztaty | 27.06.2024r. | 1 |
Zarząd Rejonowy Kraków Śródmieście ul. Sienkiewicza 2 a 30-033 Kraków | „Odżywianie a zdrowie psychiczne” – – Warsztaty | 12.07.2024r. | 1 |
Zarząd Rejonowy Kraków Śródmieście ul. Sienkiewicza 2 a 30-033 Kraków | „Zalecenia żywieniowe w schorzeniach układu pokarmowego” – – Warsztaty | 19.07.2024r. | 1 |
Zarząd Rejonowy Kraków Nowa Huta os. Zielone 8 31-568 Kraków | „Dieta letnia” – – Warsztaty | 23.07.2024r. | 1 |
Zarząd Miejski Nowy Targ ul. Kościuszki 8 34-400 Nowy Targ | „Zasady zdrowego odżywiania jako środek zapobiegający chorobom” – – Warsztaty edukacyjne | 23, 24, 25 lipiec 2024r. | 3 |
Program realizowany jest w ścisłej współpracy z Ośrodkami Pomocy Społecznej, które kierują do nas osoby zakwalifikowane do udziału w programie.
Pomocą żywnościową w ramach tego programu objęte są osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 2.056,40 zł, dla osoby samotnie gospodarującej i 1.590,00 zł dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa udzielana przez PKPS najbiedniejszym ma zapobiegać ich degradacji biologicznej i społecznej.
W sprawach spornych i niejasnych można kontaktować się z Małopolskim Zarządem Wojewódzkim PKPS: Tel: 12/623-28-67 e-mail: biuro@pkps.krakow.pl
lub z biurem Rady Naczelnej PKPS tel: 22/622 64 36 e-mail: rada.naczelna@pkps.org.pl a także z instytucji zarządzającej tj. Ministerstwem Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.