Małopolski Zarząd Wojewódzki PKPS uczestniczy w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020r.
(FEAD)

Program współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Ogólnym celem Podprogramu  jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach działań towarzyszących.

FEAD Podprogram 2021 rozpoczął się w lutym 2022 r.

Podczas realizacji podprogramu FEAD 2021 w naszych jednostkach podstawowych planujemy rozprowadzić 268 739,20 kg żywności.

Artykuły spożywcze będą przekazywane potrzebującym w formie paczki żywnościowej.

Artykuły spożywcze rozprowadzane w Podprogramie 2021:

  1. Groszek z marchewką 3,20 kg.
  2. Koncentrat pomidorowy 1,12 kg.
  3. Powidła śliwkowe 1,50 kg.
  4. Makaron jajeczny świderki 4,50 kg.
  5. Kasza jęczmienna 1,00 kg.
  6. Mleko UHT 5 l.
  7. Szynka drobiowa 1,80 kg.
  8. Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg.
  9. Filet z makreli w oleju 0,85 kg.
  10. Cukier biały 4,00 kg.

Artykuły te będą dostarczane przez producentów do naszego Magazynu Centralnego w Krakowie ul. Kamienna 10, a następnie przekazywane do naszych jednostek podstawowych, które przekazują  je ostatecznym odbiorcom. (Adresy magazynów i telefony kontaktowe znajdują się w nasze OPL)

Rozprowadzeniu tych artykułów będą towarzyszyć następujące działania:

Wyżej wymienione działania mają na celu:

 Działania towarzyszące finansowane są Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Harmonogram zrealizowanych działań towarzyszących w Podprogramie 2021

 Miejsce:  Temat:  Data:  Ilość działań:
Kraków, ul. Sienkiewicza 2a „Postępowanie dietetyczne przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej”  23.03.2022r. 1
Kraków, Osiedle Zielone 8 „Dieta wiosenna” 31.03.2022r. 1
Tarnów, ul. Rogoyskiego 2 „Budżet domowy, wydatki i oszczędności”  30,31.03.22r. 2
Bochnia, ul. Kolejowa 5 „Dieta w zakresie promocji zdrowego odżywiania” 13.04.2022r. 1
Kraków, ul. Sienkiewicza 2a „Zalecenia żywieniowe przy nadciśnieniu tętniczym” 19.04.2022r. 1
Kraków, ul. Sienkiewicza 2a ”Żywienie a osteoporoza” 29.04.2022r. 1
Kraków, Osiedle Zielone 8  ” Jak schudnąć po świętach” 21.04.2022r. 1
Tarnów, ul. Rogoyskiego 2  „Budżet domowy, wydatki i oszczędności”  27,28.04.22r. 2
Nowy Targ, ul. Kościuszki 8 „Białko, tłuszcze, węglowodany i ich znaczenie dla naszego żywienia” 4,5,25,26.04.22r. 4
 Nowy Targ, ul. Kościuszki 8  „Białko, tłuszcze, węglowodany i ich znaczenie dla naszego żywienia”  16,17.05.22r. 2
 Kraków, Osiedle Zielone 8  „Jakie znaczenie ma woda w organizmie”  19.05.22r.  1
 Kraków, ul. Sienkiewicza 2a „Żywienie a przewlekłe choroby wątroby i dróg żółciowych”  20.05.22r.  1
  Kraków, ul. Sienkiewicza 2a  „Dieta ubogopurynowa w leczeniu dny moczanowej”  10.05.22r. 1
 Bochnia, ul. Kolejowa 5  „Budżet domowy”  23-31.05.22r.  1
 Nowy Targ, ul. Kościuszki 8 „Jak zdrowo się odżywiać „ 20-21.06.22r. 2
 Kraków, ul. Sienkiewicza 2a „Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy” 17.06.22r. 1
Kraków, Osiedle Zielone 8 „Dieta a nadciśnienie” 23.06.22r. 1
Trzebinia ul. Rynek 18 „Dobre samopoczucie w okresie menopauzy i andropauzy” 29.06.22r. 1
Trzebinia ul. Rynek 18 „Żywienie człowieka a choroby przewlekłe niezakaźne -Europejski kodeks walki z rakiem” 29.06.22r. 1
Bochnia ul. Kolejowa 5a  „Budżet domowy” 13,20.06.22r. 1
 Kraków, ul. Sienkiewicza 2a „Znaczenie wybranych makro i mikro składników w codziennej diecie” 24.06.22r. 1
Rabka Zdrój ul. Parkowa 2 „Dobre samopoczucie w okresie menopauzy i andropauzy”  28.06.22r. 1
Rabka Zdrój ul. Parkowa 2 „Żywienie człowieka a choroby przewlekłe niezakaźne -Europejski kodeks walki z rakiem”  28.06.22r. 1
 Kraków, ul. Sienkiewicza 2a „Znaczenie wybranych mikro i makro składników w codziennej diecie”  24.06.22r. 1

Trzebinia ul. Rynek 18

 

Trzebinia ul. Rynek 18

„Znaczenie wybranych makro i mikro składników w codziennej diecie”

„Warsztaty ekonomiczne- szanowanie żywności”

06.07.22r.

 

06.07.22r.

1

 

1

Kraków, Osiedle Zielone 8

 

Bochnia, ul. Kolejowa 5

„Dieta a cukrzyca”

 

„Warsztaty edukacji ekonomicznej- budżet domowy”

07.07.22r.

 

7.07.22r.

1

 

1

Kraków, ul. Sienkiewicza 2a

Kraków, Osiedle Zielone 8

” Warsztaty ekonomiczne- szanowanie żywności”

„Zasady zdrowego żywienia”

7.07.22r.

14.07.22r.

1

1

Rabka Zdrój ul. Parkowa 2

Rabka Zdrój ul. Parkowa 2

„Warsztaty ekonomiczne- szanowanie żywności”

„Znaczenie makro i mikro składników w codziennej diecie”

5.07.22r.

 

5.07.22r.

1

 

1

       
       
       
       
       
       

Program realizowany jest w ścisłej współpracy z Ośrodkami Pomocy Społecznej, które kierują do nas osoby zakwalifikowane do udziału w programie.

Pomocą żywnościową w ramach tego programu objęte są osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 1.707,20 zł, dla osoby samotnie gospodarującej i 1.320,00 zł dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa udzielana przez PKPS najbiedniejszym ma zapobiegać ich degradacji biologicznej i społecznej.

W sprawach spornych i niejasnych można kontaktować się z Małopolskim Zarządem Wojewódzkim PKPS: Tel: 12/623-28-67 e-mail: biuro@pkps.krakow.pl
lub z biurem Rady Naczelnej PKPS tel: 22/622 64 36 e-mail: rada.naczelna@pkps.org.pl a także z instytucji zarządzającej tj. Ministerstwem Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Informujemy ponadto, że: w ramach Podprogramu FEAD 2014 r.rozprowadziliśmy 112.890,0 kg żywności , skorzystało z niego 9.096 osób
w ramach Podprogramu FEAD 2015 rozdzielono w ramach małopolskich struktur PKPS 739.403,24 kg żywności,
z pomocy skorzystało 11.113 osób, w ramach Podprogramu FEAD 2016 rozprowadziliśmy 390.281,2 kg żywności, z pomocy skorzystało 9.432 osób.
Przy rozprowadzaniu żywności prowadzono działania towarzyszące – uczestniczyło w nich  965 osób. W Programie FEAD 2017 rozprowadziliśmy 511.685, 40 kg żywności, skorzystało z niego 10.859 osób. W Programie FEAD 2018 rozprowadziliśmy 466 876,40 kg żywności, skorzystało z niego 11.228 osób. W Programie FEAD 2019 rozprowadziliśmy 542 234 kg żywności, skorzystało z niego 10.078 osób.W Programie FEAD 2020 rozprowadziliśmy 534 753,20 kg żywności, skorzystało z niego 9 972 osób.

 

POPZ-logotypy_mini

 



Aktualności