Małopolski Zarząd Wojewódzki PKPS uczestniczy w realizacji
Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ)

Program współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)

Nadrzędną zasadą jest przeciwdziałanie jakimkolwiek działaniom narażającym osoby najbardziej potrzebujące na stygmatyzację. Zapobieganie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne.

FEPŻ Podprogram 2023

Artykuły spożywcze będą przekazywane potrzebującym w formie paczki żywnościowej.

Artykuły spożywcze zaplanowane do rozprowadzenia w Podprogramie 2023:

– Artykuły warzywne i owocowe
1) Groszek z marchewką 1,60 kg,
2) Dżem truskawkowy 1,20 kg,
– Artykuły skrobiowe
3) Makaron jajeczny świderki 2,50 kg
4) Mąka pszenna 4 kg
5) Kasza jęczmienna 1,50 kg
6) Płatki owsiane 1 kg
7) Herbatniki maślane 0,60 kg
8) Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg
– Artykuły mleczne
9) Mleko UHT 6 l
10) Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
– Artykuły mięsne
11) Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg
12) Szynka drobiowa 1,20 kg
13) Pasztet wieprzowy 0,48 kg
14) Szprot w oleju 0,68 kg
– Cukier
15) Cukier biały 4 kg
– Tłuszcze
16) Olej rzepakowy 4 l.
– Dania gotowe
17) Fasolka po bretońsku 1,50 kg

Artykuły te będą dostarczane przez producentów do naszego Magazynu Centralnego w Krakowie ul. Kamienna 10, a następnie przekazywane do naszych jednostek podstawowych, które przekażą je ostatecznym odbiorcom. (Adresy magazynów i telefony kontaktowe znajdują się w nasze OPL)

Rozprowadzeniu tych artykułów będą towarzyszyć następujące działania:

Wyżej wymienione działania mają na celu:

Działania towarzyszące finansowane są z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Harmonogram zrealizowanych działań towarzyszących w Podprogramie 2023

Miejsce: Temat: Data: Ilość działań:
Zarząd Rejonowy Kraków Śródmieście
ul. Sienkiewicza 2 a 30-033 Kraków
„Zapobieganie marnowaniu żywności” –
– Warsztaty
21.06.2024r.1
Zarząd Miejski Bochnia
ul.Kolejowa 5a 32-700 Bochnia
„Tworzenie i realizacja budżetu domowego” –
– Warsztaty Edukacji Ekonomicznej
27.06.2024r.1
Zarząd Rejonowy Tarnów
ul. Rogoyskiego 2 33-100 Tarnów
„Zarządzanie budżetem domowym” –
– Warsztaty
27.06.2024r.2
Zarząd Rejonowy Kraków Nowa Huta
os. Zielone 8 31-568 Kraków
„Nawadnianie w lecie” –
– Warsztaty
27.06.2024r.1
Zarząd Rejonowy Kraków Śródmieście
ul. Sienkiewicza 2 a 30-033 Kraków
„Odżywianie a zdrowie psychiczne” –
– Warsztaty
12.07.2024r.
1
Zarząd Rejonowy Kraków Śródmieście
ul. Sienkiewicza 2 a 30-033 Kraków
„Zalecenia żywieniowe w schorzeniach układu pokarmowego” –
– Warsztaty
19.07.2024r.
1
Zarząd Rejonowy Kraków Nowa Huta
os. Zielone 8 31-568 Kraków
„Dieta letnia” –
– Warsztaty
23.07.2024r.1
Zarząd Miejski Nowy Targ
ul. Kościuszki 8 34-400 Nowy Targ
„Zasady zdrowego odżywiania jako środek zapobiegający chorobom” –
– Warsztaty edukacyjne
23, 24, 25
lipiec 2024r.
3

Program realizowany jest w ścisłej współpracy z Ośrodkami Pomocy Społecznej, które kierują do nas osoby zakwalifikowane do udziału w programie.

Pomocą żywnościową w ramach tego programu objęte są osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 2.056,40 zł, dla osoby samotnie gospodarującej i 1.590,00 zł dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa udzielana przez PKPS najbiedniejszym ma zapobiegać ich degradacji biologicznej i społecznej.

W sprawach spornych i niejasnych można kontaktować się z Małopolskim Zarządem Wojewódzkim PKPS: Tel: 12/623-28-67 e-mail: biuro@pkps.krakow.pl
lub z biurem Rady Naczelnej PKPS tel: 22/622 64 36 e-mail: rada.naczelna@pkps.org.pl a także z instytucji zarządzającej tj. Ministerstwem Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Polski Komitet Pomocy Społecznej Małopolski Zarząd Wojewódzki informuje, że zakończono realizację Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020r. (FEAD). W ramach Programu rozdzielono w małopolskich strukturach PKPS 3 670 812,64 kg żywności, skorzystało z niego 88 155 osób.
POPZ-logotypy_mini



Aktualności